Kankaan asukasyhdistyksen vuosikokous keskiviikkona 12.8.2020 klo 18

Kankaan asukasyhdistys ry toimii Kankaan asukkaiden yhteisenä foorumina ja vaikuttajana muiden Kankaalla toimivien suuntaan, sekä osallistuu alueen tapahtumiin. Asukasyhdistyksen liittymismaksu on 20 €. Vuosittaista jäsenmaksua ei toistaiseksi kerätä. Tulethan mukaan toimintaan!

Tervetuloa vuosikokoukseen! Hallitus kaipaa uusia tekijöitä, ja toiminta muotoutuu sen mukaisesti. Yhdistyksen vuosikokous järjestetään keskiviikkona 12.8.2020 klo 18.00 Piippurannan Klubilla (Paperitehtaankatu 1). Vuosikokouksessa äänivaltaisia ovat yhdistyksen jäsenet, mutta kaikki Kankaan asukkaat ovat tervetulleita kahville ja kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Tulethan kokoukseen vain täysin terveenä.

 

Kokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun suuruus
8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
9. valitaan yksi toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja
10. muut asiat (pyydetään ilmoittamaan Vilja Ruokolaiselle 3.8. mennessä)

Kankaan asukasyhdistys ry:n hallitukselle voi lähettää viestin sihteeri Vilja Ruokolaisen kautta, sähköpostitse vilja.ruokolainen@gmail.com. Asukasyhdistys tiedottaa omalla sivullaan www.asunkankaalla.fi sekä facebookin käyttäjille Kankaan asukkaiden facebook-ryhmän kautta.

 

Baanaa pitkin Seppälästä keskustaan – mutta mitä kautta? Jyväskylän kaupungin tiedote ja kutsu

Jyväskylässä selvitetään vaihtoehtoja Kankaan ja keskustan yhdistävälle pyöräilyn pääreitille. Eri ratkaisuista halutaan kuulla, mitä asukkaat ovat niistä mieltä. Palautetta voi antaa vastaamalla verkkokyselyyn sekä osallistumalla maaliskuun alussa järjestettävään työpajaan.

 

Pyöräily on Jyväskylän juttu. Kaksipyöräisellä liikkuminen halutaan tehdä kaupungissa helpoksi, turvalliseksi ja sujuvaksi. Kehittämistä luotsaamaan on laadittu pyöräilyn edistämisohjelma, jossa on määritetty kaupungin kattava pyöräverkosto. Yksi pyöräverkoston pääreiteistä on Jyväskylän keskustan ja Kankaan uuden asuinalueen yhdistävä Kankaan baana.

 

– Baanan tarkoituksena on tarjota sujuva ja nopea yhteys Seppälän suunnalta keskustaan matkaaville ja päinvastoin. Erityisesti työmatkapyöräily tulee lisääntymään tulevaisuudessa, jolloin toimiva verkosto on kaiken a ja o kaupungissa liikkuville, kertoo maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski.

 

Vuonna 2013 hyväksytyssä Kankaan osayleiskaavassa baana ylitti Tourujoen niin kutsuttua Kankaanrannan siltaa pitkin. Kaupunkirakennelautakunnan pyynnöstä tälle ratkaisulle on asiantuntijaryhmä tutkinut ja laatinut kolme vaihtoehtoista ratkaisua. Näissä Tourujoki ylitetään joko Kankaankadun sillan, Kinakujan sillan tai Vapaudenkadun sillan kautta.

 

Asukkailta kommentteja reittivaihtoehdoista

 

Mikä vaihtoehdoista menee toteutukseen? Se linjataan arvioinnin ja asukkaiden kuulemisen jälkeen. Päätöksen teon ja valmistelun tueksi halutaan kuulla ja kerätä asukkaiden näkemyksiä. Vaihtoehtoihin voi tutustua netissä www.jyvaskyla.fi/liikenne/jalankulku-ja-pyoraily/pyorailyn-edistamisohjelma/kankaanbaana. Sivulta löytyy myös linkki kyselyyn, jonka kautta voi antaa palautetta ja arvioida eri vaihtoehtoja. Kysely on auki 19.2.-15.3.2020 välisen ajan.

 

Eri vaihtoehtoja esitellään kaikille avoimessa työpajassa tiistaina 3.3.2020 klo 17:00 alkaen Wolmari-salissa Jyväskylän pääkirjastolla, Vapaudenkatu 39-41.

 

Lisätiedot:

– Kankaan baanan ja pyöräilyn edistämiseen liittyen, Mervi Vallinkoski, p. 014 266 5060, mervi.vallinkoski[at]jyvaskyla.fi tai Hannu Onkila, p. 014 266 8514, hannu.onkila[at]jyvaskyla.fi

– kyselyyn ja tilaisuuteen liittyen, Ilona Leikas, p. 014 266 8744, ilona.leikas[at]jyvaskyla.fi

HelmiHuvit Piippurannan Klubilla lauantaina 15.2. klo 10-12

Kankaan asukasyhdistys ry järjestää lauantaina 15.2. klo 10–12 HelmiHuvit Piippurannan Klubilla (Paperitehtaankatu 1). Tapahtuman aikana voi taiteilla TaidePiiLOn johdolla, tutustua valokuvaaja Pablo Casson näyttelyyn ja nauttia kahvihetkestä Näppärien Näpertäjien kahviossa.

Kello 11.00 esiintyy Taikuri Jari Siljamäki, joka esittää hämmästyttävää koomista taikuutta koko perheelle. Yleisökin pääsee osallistumaan taikojen tekemiseen. Tervetuloa mukaan tälle nauruhermoja kutkuttavalle pienelle matkalle!

Tapahtuma on ilmainen ja sopii kaikenikäisille. Kahviomyyntiä varten varaathan käteistä. Paikka Piippurannan Klubi, Paperitehtaankatu 1, Jyväskylä.

Tapahtumapysäköinti P-Pergamentti, Paperitehtaankatu 3

Kankaan asukkaat ideoivat toimintaa

Kankaan asukasyhdistys järjesti 2.10. Kankaan asukasyhdistyksen jäsenille ja muille kiinnostuneille ideointi-illan, jossa kerättiin palautetta ja ideoita asukasyhdistyksen toimintaan. Tulossa ovat tapahtumat jouluna 2019 ja laskiaisena 2020. Jos haluat tulla mukaan järjestämään tapahtumia, ota yhteyttä sihteeri Vilja Ruokolaiseen, vilja.ruokolainen@gmail.com!

Kankaan Kevätkarkelot 4.5.

Piippurannan Klubi ja Kankaan asukasyhdistys ry järjestävät Kankaan kevätkarkelot lauantaina 4.5. Piippurannan Klubilla (Paperitehtaankatu 1).
10-14 Kevätmyyjäiset, vaihtotori, letunpaistoa
14.30 Käsikello-orkesteri Kide esiintyy
Pöytämyyntipaikat ovat ilmaisia, varaa omasi Malanja Mieskoselta malanja.mieskonen@jkl.fi tai puh. 014 266 1906

Kankaan asukasyhdistyksen vuosikokous ti 9.4. klo 18

Kankaan asukasyhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Asukasyhdistyksen jäsenille kutsu lähetetään kotiosoitteeseen tai sähköpostiin, mutta kaikki kankaalaiset ovat tervetulleita paikalle. Toivotamme sydämellisesti tervetulleeksi kaikki Kankaan asioista kiinnostuneet ja erityisesti hallitustyöskentelyyn halukkaat. Kokous järjestetään Piippurannan Klubilla, os. Paperitehtaankatu 1.

Kankaan asukasyhdistys teki kannanoton Kankaanrannan sillan puolesta

Kankaan asukasyhdistys lähetti 21.11.2018 Jyväskylän kaupunkirakennelautakunnalle kannanoton kevyen liikenteen sillan rakentamisen puolesta. Kannanoton mukana toimitettiin 239 nimen lista, joka oli kerätty asiaa puoltavilta kankaalaisilta. Kannanoton teksti on seuraava:

 

Kannanotto, Kankaan asukasyhdistys ry

Kankaanrannan silta ja pyöräbaana

Jyväskylän kaupunkirakennelautakunnallle 20.11.2018

Kankaan asukasyhdistys ry haluaa tällä kannanotolla ilmaista kaupunkirakennelautakunnalle puoltavansa Kankaanrannan sillan rakentamista ja pyöräbaanan viimeistelyä. Koemme tärkeäksi, että Tourujoki 1 -asemakaavamuutokseen kuuluvan siltahankkeen sekä pyöräbaanan rakentamista joudutetaan, koska tämän hetkiset jalankulkuväylät ja pyöräilymahdollisuudet ovat puutteelliset ja herättävät Kankaan asukkaissa huolta.

Kaupunkirakennelautakunnassa toukokuussa käsittelyssä olleen Tourujoen kehittämissuunnitelman yhtenä tavoitteena esitetään mm. ”kevyen liikenteen ja pyöräilyn pääreitin (ns. pyöräbaana) rakentaminen uuden sillan kautta keskustasta Tourujoen yli Kankaan alueelle ja Seppälän suuntaan”. Tämä Tourujoki 1 -asemakaavamuutos on kokouksessa palautettu valmisteltavaksi luontoarvojen ja kustannusten vuoksi.

Nähdäksemme Tourujoki 1 -asemakaavamuutos on huolellisesti ja fiksusti suunniteltu ja sen puolesta puhuu huomattava määrä seikkoja.

Kankaalla asuvien kannalta asemakaavamuutoksen toteutuminen on tärkeää arkielämän sujuvuuden sekä viihtyvyyden kannalta. Kankaanrannan silta kulkuväylänä on ollut osa alueen suunnittelua alusta asti. Osallistuvan kaupunkisuunnittelun myötä Kankaan alueen suunnittelu haluttiin alun perin toteuttaa jalankulun ja pyöräilyn ehdoilla (Kaupungin Kangas, loppuraportti 12.5.2011). Me kankaalaiset odotamme nyt nopeaa ja turvallista väylää ydinkeskustaan.

Kankaan alueella on tulevaisuudessa arvioitu asuvan 5000 ja työskentelevän 2000 henkilöä. Pyöräily-liikenne lisääntyy Kankaalla merkittävästi uusien asukkaiden muuttaessa paikalle sekä työpaikkarakentamisen toteutuessa. Kahdessa lähivuosina toteutettavassa liikerakennuksessa tulee työskentelemään yhteensä lähes tuhat henkeä. Kankaanrannan silta mahdollistaa sujuvan liikkumisen keskustan palveluiden äärelle.

Lisäksi Kankaanrannan sillan rakentamisen myötä Kinakujan sillan kuormitus vähenee, mikä vähentää onnettomuuksien mahdollisuuksia kapealla sillalla sekä sitä seuraavissa hankalissa risteyksissä. Mikäli siltaa ei toteuteta, Kinakujan silta kuormittuu kohtuuttomasti ja sillä liikkuminen muuttuu entistä vaarallisemmaksi. Polkupyöräilijöiden virrat siirtyvät Kinakujalle ja Kankaankadulle, joita kumpaakaan ei ole tarkoitettu todella suuriin käyttäjämääriin. Talvisaikaan molemmat reitit ovat vaikeakulkuisia ja kapeita, eikä niistä tulla merkittävilläkään kunnostustoimenpiteillä saamaan turvallisia ja toimivia liikkujien määrään suhteutettuna. Rollaattoreita ja pyörätuoleja käyttäville senioriasukkaille molemmat vaihtoehdot ovat hyvin haasteellisia.

Asemakaavamuutosta puoltavat myös kansanterveydellinen ja ilmastopoliittinen näkökulma. Nimen-omaan luontoarvojen vuoksi Kankaanrannan siltaa ei voida jättää rakentamatta. Kehä Vihreä ja pyöräilybaana ovat kevyen liikenteen merkittävimpiä kehityskohteita Jyväskylässä ja molemmat edellyttävät Kankaanrannan sillan rakentamista – ilman siltaa molempien hyödyt jäävät puolitiehen.

Omaehtoinen liikkuminen ja arjen hyötyliikunta ovat avain parempaan kansanterveyteen. Ne ovat myös taloudellisesti helposti saavutettavia, sillä ne eivät vaadi jyväskyläläisiltä ja muiden kuntien asukkailta suuria tai jatkuvia investointeja. Jyväskylän pyöräilyohjelmassa fyysisen aktiivisuuden vähäisyyden arvioidaan vuosittain aiheuttavan noin 3-4 miljardin euron suuruiset kustannukset yhteiskunnalle, mikä Jyväskylän osalta arvioidaan (”suorasukaisella matematiikalla”) noin 22,4 miljoonan euron vuosittaisiksi kustannuksiksi. Jyväskylän kaupungin pyöräilyn edistämisohjelman mukaan ”Yksi pyöräilyyn sijoitettu euro tuo kahdeksan takaisin. Jyväskylässä pyöräilyn kaksinkertaistaminen tuo pelkästään terveyshyötyinä yli 4,0 M€ vuotuiset säästöt.”

Vuonna 2015 asetettua tavoitetta pyöräilyn osuuden kaksinkertaistamisesta Jyväskylässä vuoteen 2025 mennessä ei tule enää viivästyttää. Siihen pääseminen edellyttää määrätietoista ja jatkuvaa pyöräilyolosuhteiden kehittämistä. Jyväskylässä pyöräillään valtakunnallista keskiarvoa enemmän,

mihin osaltaan vaikuttaa opiskelijoiden suuri määrä kaupungissa. Nykyisten pyöräilyväylien laatutaso on todettu riittämättömäksi pyöräilymäärien kasvaessa voimakkaasti.

Lisäksi mainittakoon, että ”Kaupunkien keskustoihin haalitaan lisää asukkaita, kevyttä liikennettä ja tapahtumia kaikkina vuodenaikoina” (Yle 22.5.18). Tämä liikkumisen ja kohtaamisen murros on jo käynnissä ympäri Suomen. Olisi hienoa, jos olisimme tulevaisuudentekijöitä Jyväskylässä, panostaisimme uusiin kulkuväyliin ja siihen, että keskustan elinvoima säilyisi. Jyväskylän keskustaan nousee uutta asutusta; kohtaamisen ja kokoontumisen tavat tulee säilyttää ja niitä kehittää.

Luonnon läheisyys, luonnonsuojelualue ja luonnon monimuotoisuus ovat tärkeä syy Kankaalla asumiseen. Kankaan asukkaille luontoarvot ovat itsestäänselvyys. Tourujoen entisöinti ja kunnostus lohi-joeksi, kävelyreittien kehittäminen ja pyöräbaana tukevat luonnonsuojelullisia tavoitteita. Asemakaavamuutos on tarpeellinen näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kankaan asukkaina koemme, että Kankaan alueen tulee olla viihtyisä, esteetön ja saavutettavissa kaikille. Kankaanrannan silta helpottaa vanhusten ja liikuntarajoitteisten kulkua Kankaalta keskustaan ja keskustasta Kankaalle. Osana Tourujoen kehittämistä on toteutettava myös siltasuunnitelma. Sillasta voi tulla käyntikohde ja kaunis luontokohde kaupunkilaisille ja kaupunkiin matkustaville. Tourujoen luonto ja sillalta avautuvat näkymät tarjoavat virkistysmahdollisuuden meille kaikille.

Syksyn 2018 asukasinfot suosittuja

Syksy aloitettiin Kankaan asukasyhdistyksen ja Kankaan Palvelu Oy:n yhteisellä infotilaisuudella 9.10. Piippurannan Klubi pullisteli kiinnostuneita kuulijoita kun useat tahot, kuvassa Kankaan alueen uusi projektipäällikkö Kaisa Hirvaskoski-Leinonen kertoivat ajankohtaisista asioista.

Asukasyhdistyksen keskustelutilaisuudet jatkuvat marraskuussa, ja seuraavan kerran kokoonnutaan Kankaan porttirakennuksella tiistaina 20.11.  klo 17 muodostamaan yhteistä kannanottoa kevyen liikenteen sillan puolesta.

Kankaan kevätkarkelot lauantaina 26.5. klo 12-15

Lauantaina 26.5. juhlistettiin kevään tuloa Kankaan Kevätkarkeloissa Piipputorilla ja sen ympäristössä. Juhla oli Kankaan oman taiteilijaryhmän PK5:n työskentelyn päätös, ja ohjelmassa oli monenlaista kulttuuria: musiikkia, tanssia, kuvataidetta, julkistuksia ja käsillä tekemistä. Kankaan asukasyhdistys maalasi tapahtumassa ruukkuja kesän kukkaistutuksille ja järjesti kävelykierroksen Tourujoen luonnonsuojelualueella. Kukkaruukut vietiin kaikkien asuintalojen edustalle Kangastuksia-tapahtumassa 10.6.